Maskeradkläder
Maskeradkläder, halloweendräkter, kostymer och andra roliga kläder

Maskeradkläder genom historien

Det verkar finnas ett inneboende behov hos människan att få klä ut sig. Ser man på maskeradkläder ur ett rent historiskt perspektiv så kan man ganska snabbt konstatera att människan alltid har varit intresserad av att förställa sig genom olika förklädnader.

Det var i det antika Grekland som det vi kallar för teater föddes. Aktörerna i de olika föreställningarna som framfördes var alla förklädda och redan på den här tiden hade man kommit underfund med att en heltäckande ansiktsmask gjorde dess bärare fullständigt oigenkännlig.

Romarna hakade på trenden som senare genom de följande seklen kom att spridas allt längre och längre. Renässansen innebar en pånyttfödelse även för teater och maskerad. Med tiden kom dessa båda evenemang att bli enbart de rikas nöjen. Teateruppsättningar och maskerader har på sätt och vis alltid gått hand i hand i det att båda företeelserna har krävt att aktörerna ska vara förklädda.

Inom studentvärlden har maskerader med tillhörande punschparty alltid varit ett återkommande nöje. Studentfester och andra studentikosa tillställningar har ofta varit tummelplatser för just maskerader. Sådana evenemang har ställt stora krav på deltagarnas fantasi när det gäller vilka maskeradkläder man ska hyra eller köpa. Har den studentikosa maskeraden ett givet tema, exempelvis det antika Egypten eller Vilda Västern, så är det följaktligen inte särskilt svårt för deltagarna att lista ut vilka maskeradkläder de ska använda. Värre kan det vara om temat är fritt.

De årligen återkommande studentfestivalerna runt om i landet erbjuder de maskeradintresserade att fullkomligen frossa i diverse förklädnader. Ett vanligt inslag under dessa festligheter är så kallade studentparader där deltagarna klär ut sig till diverse löst folk och andra kända personer. Även här kommer helt naturligt en viss känsla för färgglada och passande maskeradkläder till bruk.

Kommentarer till Maskeradkläder genom historien

No comments yet.

Kommentera Maskeradkläder genom historien