Maskeradkläder
Maskeradkläder, halloweendräkter, kostymer och andra roliga kläder

Maskeradkläder för Halloween och andra tillfällen

Det finns många tillfällen och orsaker till varför man ska klä ut sig. En vanlig orsak till detta är att man för en stund får kliva in i en annan människas identitet genom att sätta på sig maskeradkläder. Några av våra årliga högtider ger oss helt naturliga orsaker till detta på ett i många stycken varierat och positivt sätt. Mitt under den så kallade Stilla veckan, före påsk, är det sedan lång tid tillbaka en given tradition att pojkar och flickor klär ut sig till påskkärringar och går runt för att knacka dörr och tigga godis. Detta resulterar helt naturligt i att varenda garderob därhemma länsas på passande kläder för detta upptåg. Barnen målar sig också i ansiktet för att på så sätt förstärka intrycket av att det är en påskkärring som kommer på besök.

På höstkanten brukar vi numera drabbas av den från Det Stora Landet I Väst importerade högtiden Halloween. Detta är en i jämförelse med andra högtider ganska ny företeelse i Sverige som bara har några årtionden på nacken.

Halloweenfirandet går ut på att man klär ut sig till spöke, häxa, skelett eller någon annan hemsk varelse för att sedan, likt våra något ”snällare” påskkärringar, gå runt bland grannarna och hota med ”bus eller godis”. Det har också blivit allt populärare att i samband med denna högtid arrangera så kallade Halloweenpartyn, en maskerad där deltagarna klär ut sig till de hemska varelser som man vanligen förknippar Halloween med.

Genom införandet av Halloween i Sverige har butiker som säljer maskeradkläder hittat en helt ny nisch. Maskeradkläder på temat Halloween har därför blivit en riktig storsäljare.

Ytterligare en annan högtid som ger upphov till användande av maskeradkläder är Lucia. Detta är en typiskt svensk tradition med rötterna i katolsk tro och helgonlära. Lucia var som bekant en ung kvinna som led martyrdöden på 300-talet e Kr och som därigenom har blivit staden Syracusas speciella skyddshelgon. Vårt moderna luciafirande har till viss del spridits till våra nordiska grannländer samt till områden i USA där det finns en större koncentration av svenskättlingar.

Luciafirandet är en fullständig orgie i maskeradkläder. Lucia med ljuskrona, vitt linne och rött skärp är själva huvudpersonen i luciatåget. Efter henne kommer tärnorna med glitter i håret, vita linnen och ljus i händerna. Tärnorna följs av en rad tomtenissar med traditionellt röda tomtedräkter och längst bak i luciatåget vandrar tre pepparkaksgubbar. Varje år är det många bekymrade pannor, oftast tillhörande någon vuxen med ett eller flera barn i luciatåget, som läggs i veck för att kunna färdigställa alla maskeradkläder som behövs för att det aktuella lussefirandet ska bli så praktfullt och sevärt som möjligt.

Kommentarer till Maskeradkläder för Halloween och andra tillfällen

No comments yet.

Kommentera Maskeradkläder för Halloween och andra tillfällen