Maskeradkläder
Maskeradkläder, halloweendräkter, kostymer och andra roliga kläder

Lite historia om maskeradkläder

Maskeradkläder har sin egen historia som helt naturligt går hand i hand med människans egen historia. Traditionella maskeradkläder brukar oftast dölja hela eller i vart fall delar av ansiktet.

I Kina har man i alla tider haft som tradition vid speciella högtider att dansare klär ut sig till lejon för att iförda dessa maskeradkläder utföra den så kallade Lejondansen i akt och mening att på så sätt skrämma bort onda andar.

Just detta tema, att skrämma illvulna demoner på flykten, går som en röd tråd genom maskeradens hela historia. Satte man på sig en riktigt ful mask fick man genast ett försteg gentemot varje tänkbar motståndare eftersom denne skulle rygga tillbaka inför den hemska anblicken. I antikens Grekland, och senare även under under Romarrikets glansdagar, hängde man upp hiskeliga masker i träden för att på så sätt skydda den egna fastigheten från onda demoner. I många kulturer har man under historiens gång försett sina döda med ansiktsmasker för att genom dessa skydda den döde från alla demoner under dennes färd till dödsriket.

Maskeradkläder kan också skapa möjligheter för de inblandade att byta identitet med varann. Därigenom kan den maskerade tillåtas att utföra handlingar av opassande och delvis förbjuden natur utan att för den skull behöva ta ansvar för sina egna handlingar. I vissa medeltida städer kunde fattiga och rika byta kläder med varann för att sedan härma varandras beteende.

Maskerader blev efterhand ett nöje för de mer besuttna. Vid det franska hovet kom maskeraden att bli ett återkommande inslag under de storslagna och överdådiga festerna som ofta arrangerades i slottsparken vid det kungliga slottet i Versailles. Därifrån spreds den nya flugan med vindens hastighet till de nordiska länderna.

Drottning Kristina var den som först introducerade maskeraden i Sverige. Kostymbalerna på Stockholms slott kom att gå till historien som de mest påkostade som någon dittills hade skådat. Belysningen var dunkel och uppmuntrade deltagarna till att utforska varann på ett sexuellt sätt som i moralväktarnas ögon absolut inte var tillåtet.

Gustaf III importerade helt sonika konceptet med maskerader så som de arrangerades hos solkungen Ludvig XVI i Versailles. Deltagarnas maskeradkläder skapade helt nya och spännande möjligheter för de medverkande. Svarta masker dolde deltagarnas ansikten och de fotsida sidendräkterna möjliggjorde nya erotiskt laddade situationer på dansgolvet och i mer undanskymda skrymslen.

Såväl riksråd som kyrkliga potentater hade allvarliga invändningar mot dessa ”dekadenta” tillställningar, men maskeraderna fortsatte ändå. Ironiskt nog var det vid en sådan tillställning som den maskeradtokige teaterkungen Gustaf III senare blev skjuten.

Kommentarer till Lite historia om maskeradkläder

No comments yet.

Kommentera Lite historia om maskeradkläder